Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

header-blog-001-osnovne-mere-nege-biljaka-u-enterijeru

Osnovne mere nege biljaka u enterijeru

Blog

Osnovne mere nege biljaka u enterijeru

Osim svetlosti, osnovne potrebe biljaka su i odgovarajuća temperatura, količina vlage, dobra mešavina zemlje u koju su posađene i redovna prihrana.

Nagle promene temperature u prostoriji, naročito zimi, kod velikog broja biljnih vrsta dovodi do trajnih oštećenja. Zato je biljkama neophodno pružiti bar delimično konstantnu temperaturu. Pošto su stanovi i poslovni prostori uglavnom priključeni na grejanje i klimatizovani, bitno je biljke ne držati blizu izvora toplote ili na udaru vazduha iz klima uređaja. Treba napomenuti da ni jedna biljka ne sme biti izložena promaji pošto je jače strujanje vazduha pogubno za većinu.
blockquote-image-before

Biljke redovno okretati da ne bi rasle samo u jednom pravcu već da bi se razvijale simetrično.

Različite vrste biljaka zahtevaju i različite količine vode. Bitno je prilagoditi zalivanje prema uslovima neposredne okoline. Najbolji pokazatelj je stanje zemlje u posudi. Neka vas suva površina ne zavara. Zabodite pažljivo drveni štapić i ako su na njemu ostali vlažni delovi zemlje, biljku nije potrebno zaliti. Sačekajte još dan – dva. Ako ste zaboravili da zalijete duži period vaše biljke i zemlja se skupila oko busena, saksiju sa biljkom uronite u veću posudu sa vodom. Ostavite je potopljenu sve dok ne prestanu izlaziti mehurići vazduha. Površinski sloj zemlje malo rastresite da razbijete suvu pokoricu ukoliko se napravila. Izvadite saksiju da se višak vode potpuno ocedi.

blockquote-image-before

Biljke češće uginu od preteranog zalivanja vodom nego iz bilo kog drugog razloga.

Pošto je u većini slučajeva vazduh u prostorijama veoma suv, preporučljivo je da se biljke redovno prskaju – orošavaju vodom.

Za prihranu koriste se sredstva prilagođenog sastava za negu sobnog bilja, lisno i cvetno dekorativnog. Uvek se pridržavajte tačne doze naznačene u uputstvu. Prekomerne količine mogu trajno da oštete vaše biljke.

Da li ste čuli da…

Postoje naučni dokazi da biljke osećaju, imaju moć sećanja, pa čak mogu da prepoznaju osobe koje redovno brinu o njima ili one koje su ih povredile.

Biljke obožavaju klasičnu muziku poput Vivaldija, Baha, Mocarta. Osećaju i kada plešete pored njih.

Zato se opustite, puštajte muziku svom cveću, pevajte mu i plešite. Uživaćete i vi i vaše cveće.

Biljke će se bolje razvijati, imaće više lišća, biće čak i otpornije na neke štetočine.

PROBAJTE, ZAŠTO DA NE!

 

Podelite na: