Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

blog-header-002-vas-cvetni-ljubimac-biljke-u-kuci

Vaš cvetni ljubimac – biljke u kući

Blog

Vaš cvetni ljubimac – biljke u kući

Bez obzira na prostor u kome živite ili radite, uvek se može naći mesta za uzgajanje biljaka i cveća. Uz pravilnu negu i malo ljubavi cveće će vam višestuko uzvratiti.

Tamno-zeleni, široki listovi monstere, neobična forma lirate ili razlistali bendžamin, ravnopravno se takmiče sa nekim od najlepših cvetnih sobnih vrsta: od hibiskusa preko voštanog cveta, klivije i božićnog kaktusa.

Ali idemo redom…

blockquote-image-before

Postoji par uslova koji treba da se ispune za mogućnost uzgoja u enterijeru: mesto za biljku, svetlo, temperatura, čist vazduh, redovne mere nege i želja za cvećem.

Uslovi prostora

Prvo treba objektivno sagledati prostor. Možemo da poželimo botaničku baštu u svom domu, ali ako nam je životni prostor sveden na nekoliko kvadrata, to je jednostavno nemoguće.

Jedna od osnovnih stvari je odrediti mesto u samom prostoru gde biljku možemo da smestimo u odnosu na već postojeći nameštaj i namenu prostorije. Odlučiti da li je to moguće uz neki prozor, pored vrata, ugao sobe…, pošto određivanje mesta definiše nam i veličinu biljke i posude.

Među najvažnijim faktorima za rast je svetlo. Biljke ne mogu da se pravilno razvijaju u mraku.

 

Sećate li se fotosinteze?

Pri tome ne mislim na direktne sunčeve zrake. Veoma je mali broj biljaka koje to mogu da podnesu. Dovoljno je da prostorija ima prirodan izvor svetlosti koji dopire od prozora ili vrata. Nedostatak se može nadomestiti veštačkim svetlom. Ono se koristi da zameni ili dopuni prirodnu svetlost. Mnoge sobne biljke dobro rastu pod veštačkom svetlošću. Danas se mogu kupiti posebne fluo-cevi ili druge specijalne lampe i sijalice namenjene za gajenje biljaka.

Ako ste dobro sagledali uslove vašeg prostora i odlučili se za biljke, birajte one kojima odgovaraju upravo ti uslovi. Dajemo vam par primera:

 

Odabir biljaka prema svetlu/senci

Biljke za jaču svetlost: sve vrste sukulenti i kaktusa, Hoya i Chlorophytum.

Biljke za umerenu senku: Aglaonema, Anthurium, Orcidaceae, Ficus.

Biljke za jaču zasenu: Aspidistra, Zamia, Klivija, Paprati.

 

Prva faza – izbor biljke je završena.

Kroz sledeću fazu – nega biljaka, vodimo vas uskoro.

 

Do skorog čitanja,

Vaša ″Mala vrtna radionica″

Podelite na: