Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

header blog 004 prolece na pragu

Proleće na pragu

Blog

Proleće na pragu

Prolece na pragu mala vrtna radionica 2

Polako prolazi i ova zima. Uskoro će jednolično sivilo da zameni paleta veselih prolećnih boja. Dok je priroda još uspavana i ponegde pod snegom, zašto sebi ne priuštiti malo zadovoljstvo prvim vesnicima proleća, kao što su Zumbuli, Šafran ili Lale.

Ove lepotice spadaju u prolećne lukovice, koje se obično sade u jesen da bi krajem zime cvetale.

blockquote-image-before

Za sve nas koji nemamo baštu, danas se lako mogu nabaviti već posađene lukovice spremne da nam razvedre poslednje tmurne i hladne dane pred dolazak proleća.

ŠAFRAN

proleće na praguJedna od prvih vrsta čiji se cvet javlja pod snegom. Postoji veliki broj vrsta šafrana, više od stotinu, ali je kultivisano samo tridesetak. Cvetovi mogu biti različite boje: žute, ljubičaste, bele…Od tučka cveta šafrana dobija se jedan od najskupljih začina na svetu.

Zbog svojih lekovitih i aromatičnih svojstava šafran su koristili još Stari Grci i Rimljani. Smatra se da je šafran lek protiv različitih oboljenja, jača imunitet i ima umirujuće i blago sedativno dejstvo.

 

 

ZUMBUL

proleće na pragu mala vrtna radionica 5

Biljka gustog grozda cevastih cvetova i slatkog mirisa. Može se naći u različitim nijansama crvene, žute, ljubičaste, tradicionalno plave ili bele.

Prema nekim verovanjima zumbul vam daje moć i hrabrost da uvek govorite istinu. Pomoću njega možete da osvojite srce osobe koju volite. Zumbul ima i moć da povrati ravnotežu i harmoniju narušenim odnosima.

Poklonite zumbul dragim osobama, time im simbolično dajete i vašu podršku, dobrotu i odanost.

 

LALE

prolece na pragu mala vrtna radionica 4Već stotinama godina obožavan cvet, nekad je bio privilegija samo bogatih slojeva i time je smatran simbolom bogatstva i prosperiteta.    U Turskoj je još oko 1700 godine postojao strog zakon vezan za gajenje i prodaju ovog cveta. Cena lukovica u Holandiji je u jednom periodu bila veća nego cena bolje kuće u centru Amsterdama.

Lale poklanjamo kada želimo da pokažemo svoju iskrenu ljubav i naklonost. One asociraju na prijateljstvo, radost i veselje i bez obzira za koju boju lala se odlučite ne možete pogrešiti.

Podelite na: