Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

njeno velicanstvo muskatla header

Njeno veličanstvo muškatla

Blog

Njeno veličanstvo muškatla

Pelargonije ili muškatle spadaju u kategoriju omiljenih cvetnih vrsta koje se koriste za ulepšavanje bašta i terasa. Ove “stare dame” su nekada krasile vrtove i prozore i naših baka.

 

blockquote-image-before

Uglavnom se sade u ukrasnim posudama i žardinjerama i mogu se uklopiti u svaki prostor, neovisno o njegovom stilu ili veličini.

 

 

VRSTE

Postoji više vrsta i obično se dele na sledeće grupe: zonalne, patuljaste i minijaturne, kraljevske, bršljenolisne i mirisnih listova. Mogu biti manjih dimenzija do 30cm, ali i dosta rupnije, visine do 60cm. Poslednjih godina najviše gajene vrste su viseće, slovenačke muškatle koje se odlikuju brzim i bujnim rastom, kao i padajućim stabljikama dužine i do 1m. Muškatle mogu biti sa jednostrukim ili dupim cvetovima.

 

njeno velicanstvo muskatla 1

SADNJA I PRIHRANA

Muškatle se sade u proleće i veoma je bitno izabrati kvalitetan supstrat. Danas se može naći u prodaji zemlja namenjena baš za njihov uzgoj. Prilikom sadnje treba obratiti pažnju da zemlja ne bude previše nabijena pošto muškatle vole lagan i rastresit supstrat. U mešavinu zemlje dobro je  odmah dodati i mineralno đubrivo koje će pružiti dovoljno hrane biljci za početak razvoja. U toku intenzivnog rasta i cvetanja muškatli, dovoljno je prihranjivati biljke jednom u 7 do 10 dana, univerzalnim sredstvom za cvetajuće biljke ili specijalnom prihranom za muškatle.

 

njeno velicanstvo muskatla 2

 

ZALIVANJE

Zalivanje muškatli mora da bude redovno ali i umereno. Zemljište treba da je ravnomerno vlažno da koren od viška vode ne bi istrulio. Treba napomenuti da će muškatle uvek lakše podneti manjak nego višak vode u zemljištu. Zato ih možete leti, na višim temperaturama dodatno rashladiti tuširanjem, ali u kasnim posle podnevnim časovima.

 

njeno velicanstvo muskatla 3

POZICIJA

Muškatlama najviše odgovaraju svetle pozicije koje nisu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti ceo dan. Prijaju im zaklonjena mesta bez promaje. Optimalne temperature na kojima se gaje se kreću od 10° do 27°C. Period cvetanja je od polovine aprila pa do kasne jeseni ukoliko su povoljne dnevne i noćne temperature vazduha. Tokom sezone cvetanja orezivanje nije neophodno. Tek po dolasku pozne jeseni, treba ih orezati i čuvati na svetlom i prohladnom mestu uz povremeno zalivanje, do 3 puta tokom čitave zime.

Podelite na: