Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

header blog 005 magicna moc tresnjinog cveta

Magična moć trešnjinog cveta

Blog

Magična moć trešnjinog cveta

 

trešnjin cvet 2

Kada se konačno približi proleće, ceo Japan svakodnevno pažljivo prati izveštaj meteorološke službe.

Sa nestrpljenjem se očekuje početak cvetanja trešnje – sakure i najavu da je vreme za praznik Hanami, tradicionalni običaj posmatranja i uživanja u lepoti cveća.

Posmatranje cveća je nekada davno imalo religiozni značaj. Prema japanskom verovanju da biljke poseduju duh, drveće je bilo posebno cenjeno. Zbog njegove dugovečnosti, smatralo se da božanstvo živi u njemu.

blockquote-image-before

Postoji veliki broj vrsta japanske trešnje. Uglavnom cvetaju od marta do maja, u zavisnosti od toga o kojem japanskom ostrvu je reč. Smatra se da danas u Japanu ima više od 1,5 miliona stabala sakure.

 

HANAMI

trešnjin cvet 4U savremenom Japanu Hanami se poklapa sa početkom školske i fiskalne godine, tako da se uzima i kao simbol početka u školovanju i radu. Običaj je da čitave porodice, prijatelji, kolege s posla, odlaze u park na izlet i dan provode uživajući u senci procvetalih stabala sakure proslavljajući dolazak proleća. Postavljaju se i noćne svetiljke kako bi se što bolje iskoristio ovaj kratak period cvetanja od desetak dana.

 

SAKURA

trešnjin cvet 3

Upravo ta prolaznost i gracioznost koja umire na vrhuncu lepote i snage je jedan od najvećih simbola u Japanu. Ovi majstori minijatura i estetike lepog, posebno su vezani za svest o prolaznosti i nepostojanosti života. U japanskoj kulturi trešnjin cvet se uglavnom povezuje sa životom samuraja. Tako su nežne latice postale neraskidiv deo velikih, hrabrih ratnika i njihovog slavnog i kratkog života.

Jedna od najcenjenijih biljnih vrsta, sakura je i simbol sreće i novih početaka. Zato je običaj da mladenci piju čaj od trešnjinog cveta pre početka zajedničkog života.

U vreme cvetanja sakure kao da i vreme teče sporije, jer Hanumi je praznik i za oči i dušu.

To je trenutak kada treba zastati i uživati u svakom aspektu života zbog njegove brze prolaznosti i krhkosti.

Podelite na: