Mala vrtna radionica
Na društvenim mrežama
Kontakt

   +381 60 31 30 301
  +381 11 31 30 301
 mvr@mvr.rs
   Bulevar Arsenija Čarnojevića 78, Novi Beograd

biljke za sunčana mesta 2

Biljke za sunčana mesta

Blog

Biljke za sunčana mesta

Ako je vaša terasa ili bašta većim delom dana osunčana, predlažemo za sadnju nekoliko cvetnih vrsta koje se kod nas uzgajaju kao sezonske biljke i odlikuje ih visoka tolerancija na sunce.

 

PETUNIJE

biljke za sunčana mesta 1mesta 1

Petunije cvetaju već od ranog proleća pa do oktobra.

Podnose  ekstremne temperature, visoke i niske. Predstavljaju jednu od najlepših jednogodišnjih cvetnih vrsta.

Na tržištu se mogu naći u velikom broju boja, sa jednostrukim ili dvostrukim cvetovima. Lako se održavaju, vole sunčana mesta. Najbolje ih je posaditi u bogatu, humusnu zemlju.

Precvetale cvetove treba redovno uklanjati pošto iscrpljuju biljku. Tokom velikih vrućina, petunije treba zalivati rano ujutru ili kasno uveče, najbolje odstajalom vodom. Poželjno je da se redovno prihranjuju sredstvom za cvetnice. petunije mogu da se sade u cvetnim lejama, baštenskim saksijama i žardinjerama predviđenim za ograde terasa.

 

blockquote-image-before

Petunije plavih tonova cveta imaju intenzivan miris, privlače leptire, pčele i slične isekte.

 

ZINNIA – Lepi čovek

Biljke za sunčana mesta 5Zinnia pripada jednogodišnjim baštenskim biljkama. Cveta od leta do prvih mrazeva i unosi mnogo veselih boja u vrtove, na terase i prozore. Mogu se naći patuljaste forme, visine od 15 cm, ali i one više vrste do 90 cm.

Cvetovi mogu biti jednostavni, dupli i po svom izgledu podsećaju na hrizanteme ili dalije. Ova vrsta cveća se gaji na otvorenom prostoru i voli puno sunca, bogato, hranljivo i umereno vlažno zemljište.

Može se prihranjivati na 14 dana nekim univerzalnim sredstvom za cvetnice

 

PRKOS

Biljke za sunčana mesta 7Prkos je sukulentna biljka niskog rasta, visine od 10 do 20 cm. Odlikuje se sočnim stablom i mesnatim, igličastim listićima. Cvetovi su krupni, mogu biti jednostruki ili puni.

Zastupljena je čitava paleta različitih intenzivnih boja. Cvetanje započinje od juna i traje do prvih mrazeva. Prkos je pogodan za gajenje u baštama, saksijama i žardinjerama. Za dobar rast i razvoj potreban je sunčani položaj. Zemljište treba da je peskovito sa dobrom drenažom. Zalivanje je minimalno, prihrana nije neophodna.Prkos spada u otporne, zdrave biljke. Redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova podstiče se stvaranje novih pupoljaka.

 

 

Do sledećeg puta,

Mala vrtna radionica

Podelite na: